KinesioTaping


KinesioTaping is in de jaren ’70 ontwikkeld in Japan en Korea. De achterliggende gedachte is, dat spieren niet alleen nodig zijn voor de beweging, maar daarnaast ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. Als de spieren dus niet goed functioneren kan dit een groot aantal klachten en aandoeningen veroorzaken.

Beweging en spieractiviteit zijn dus erg belangrijk om gezondheid te behouden of te herstellen. Eind jaren ’90 werd het kinesiotaping pas in Europa geïntroduceerd.

Vanuit deze denkwijze werd een elastische tape ontwikkeld die de spieren in hun functie ondersteunen of activeren, zonder daarbij de beweging te beperken. Op deze manier wordt het lichaamseigen herstelproces geactiveerd. Tijdens de ontwikkeling van deze tape methode werd al snel duidelijk dat het toepassingsgebied veel groter was dan aanvankelijk werd gedacht. Niet alleen spieren kunnen worden behandeld, maar ook tal van andere lichamelijke klachten.

Door de tape met verschillende technieken toe te passen, kunnen diverse weefsels worden beïnvloed. De effecten zijn als volgt in te delen:

1 pijndemping

2 spierfunctie verbeteren

3 ondersteunen van gewrichtsfunctie

4 belemmering in bloedcirculatie en lymfe afvoer opheffen

 

5 neuro-reflectoire beïnvloeding